Zelené oázy

Ulice Republikánská ve Spáleném Poříčí bude krásnější

[16.04.2019] Spolek Topland Brd ve spolupráci s městem Spálené Poříčí získal podporu z programu Zelené oázy vyhlašovaném Nadací Partnerství a společností MOL.

Díky tomuto grantu a dobrovolné práci obyvatel Republikánské ulice a dalších podporovatel a přátel se osadí záhony vzniklé po rekonstrukci ulice a dosud porostlé jen trávou. 

První brigáda 1. května 2019 - sazenice zajištěny!

Po rekonstrukci Republikánské ulice jsme se konečně dočkali chodníku, ale zbylo jen málo místa pro zeleň. V malých ostrůvcích mezi dlažbou parkovacích stání se nasetému trávníku příliš nedaří. V rámci projektu společně přeměníme "mrtvé trávníčky" na pestré záhony, které lákají hmyz i lidské oko, dobře zasakují vodu a nevyžadují mnoho údržby.

 

Štěrkový záhon: Základem je živinově chudý, vzdušný substrát (až 50% písku), do kterého jsou sázeny druhy trvalek a jarních cibulovin, které přirozeně tomuto stanovišti odpovídají. Následně je plocha zamulčována 5-7 cm vrstvou kameniva (štěrk, kačírek). V takto extrémních podmínkách se příliš nedaří běžným plevelům. Při správné volbě vysazovaných druhů lze dosáhnout efektu kvetení od března do zámrazu, na zimu jsou na záhonech ponechána uschlá květenství a struktury travin. Údržba spočívá v pokosení (ostříhání) záhonu a odklizení hmoty zhruba začátkem února, záhony se nezalévají, je vhodná občasná kontrola a odplevelení (cca 3-5x za sezónu).

Výhody štěrkového záhonu oproti travnatému ostrůvku jsou větší biodiverzita, lepší zasakování vody, menší nároky na vláhu než u trávníku, výraznější estetická funkce, snadnější údržba (sečení malých plošek v blízkosti parkujících aut bývá komplikované). Nevýhodou je složitější založení záhonu, vyšší pořizovací náklady a omezená životnost (při běžné údržbě cca 10-15 (20) let).