Álej Štítov-Kamensko

Nová álej Štítov - Kamensko - Přijďte si vysadit vlastní strom

[08.10.2021] Spolek Topland Brd se sídlem ve Spáleném Poříčí uspěl s žádostí na Státní fond životního prostředí a získal dotaci na výsadbu aleje mezi Štítovem a Kamenskem.

Cílem projektu je zlepšení životního prostředí, vzhledu a komfortu mezi místními částmi obce Blovice - Štítov a Kamensko. Alej zastíní polní cestu a bude působit jako větrolam. Cesta, která je žlutou značenou turistickou stezkou KČT (6618) a cyklostezkou (2288), je využívána k pěším procházkám, venčení psů a dětí a cyklistickým vyjížďkám obyvatel Blovic a okolních obcí. Je to také jediné bezpečné pěší a cyklistické spojení mezi Štítovem a Blovicemi.

V říjnu až listopadu 2021 společně vysadíme 44 stromů - 12 dubů letních a 32 třešní ptačích. Tyto druhy jsou stanovištně vhodné, duby jsou dlouhověké a třešně odpovídají charakteru venkovské krajiny. Třešně jsou středněvěké, ale rychleji vyrostou. Duby jsou dlouhověké a při dobré péči tu zůstanou dalším generacím. Výsadba bude respektovat potřebu pohybu zemědělské techniky (vjezdy na louku). Zároveň však alej částečně oddělí cestu od intenzivně obdělávaných pozemků.

Město Blovice, kterému patří jak cesta, tak pozemky, na kterých bude výsadba probíhat, souhlasí jak s výsadbou, tak se zajištěním následné péče. Děkujeme za spolupráci!

Budeme potřebovat pomoc! Doufáme, že si uděláte čas a přijdete s výsadbou pomoci. Dáme včas vědět.